Starten met

Cursussen

Cursusoverzicht

Hieronder treft u een overzicht aan van de cursussen voor het voorjaar van 2022.
Klik in dit overzicht op een regel om naar de cursusdetails te springen. Of blader gewoon naar beneden om de details van alle cursussen te zien.

Starten met Windows 10

Starten met de iPhone

Starten met de iPad

Starten met de Mac

WhatsApp

Fotoboek maken

Beheer van uw wachtwoorden

De Digitale Burger

Anders zoeken op internet

Starten met Windows 10

Windows 10

In deze cursus leert u de basis van Windows 10 kennen. Daarbij raakt u vertrouwd met dit besturingssysteem van Microsoft.

Stap voor stap leggen wij u de verschillende onderdelen uit en gaat u oefenen. We laten zien hoe u Windows 10 naar eigen inzicht kunt aanpassen.
U gaat oefenen met het e-mailprogramma en met Edge, de browser, waarmee u kunt surfen over het internet. U leert hoe u de Windows Store kunt gebruiken en apps kunt downloaden. U maakt een begin met het organiseren van uw documenten en foto’s en tot slot maakt u kennis met instellingen op het gebied van privacy en veiligheid.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPhone

iPhone

Een iPhone is een slimme telefoon en een computer ineen. U kunt er mee bellen en internetten. U kunt er, dankzij de uitstekende camera, mee fotograferen en video opnemen.
Heeft u voor het eerst een iPhone en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het wegwijs worden op het apparaat?

Wij leggen u graag uit wat u moet weten als beginnend gebruiker; van de basisinstellingen tot het downloaden van apps. Uiteraard gaan we ook praktisch aan de slag en oefenen we met bellen, e-mailen, surfen op internet en het gebruik van diverse apps.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPad

iPhone

Senioren omarmen de iPad, omdat het een makkelijk te bedienen apparaat is en licht in gewicht. Bent u de gelukkige bezitter van een iPad? Bent u een beginnende gebruiker die wel wat hulp kan gebruiken? We helpen u als iPad-beginner graag op weg!

U leert in deze cursus uw eigen iPad te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen. Zo weet u straks welke knoppen er op de iPad zitten en waarvoor u ze kunt gebruiken. U kunt nieuwe apps toevoegen, op internet zoeken en e-mailen. U kunt foto's maken en video's bekijken, maar ook naar muziek luisteren. En dat alles vanaf de bank.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de Mac

MacBook

Steeds meer mensen kiezen voor een MacBook van Apple in plaats van een Windows-computer. Een belangrijke reden kan zijn dat een MacBook heel goed samenwerkt met andere Apple-producten zoals de iPhone, iPad en Apple-watch.

Deze cursus levert u veel basiskennis op over het besturingssysteem van uw Mac (zowel de MacBook als de iMac). Vanaf het beginscherm duikt u steeds verder in de mogelijkheden.
U leert het uiterlijk aan te passen aan uw wensen, te werken met mappen en bestanden en onder meer internetten, teksten bewerken en e-mailen, het onderhouden en veilig houden van uw MacBook.
U kunt deze cursus alleen volgen met uw eigen MacBook die u dient mee te nemen naar de cursus.

Terug naar het overzicht pijl

WhatsApp

WhatsApp

Is WhatsApp nog onbekend terrein voor u of heeft u het pas kort geleden in gebruik genomen? In deze les gaan we de beginstappen doornemen zodat u op een makkelijke manier WhatsApp kan gebruiken.

Zo leert u hoe u met uw smartphone tekstberichtjes kunt versturen, ontvangen berichtjes kunt doorsturen en deze kunt verwijderen. U gaat de mogelijkheden gebruiken om gratis met anderen te bellen, waarbij u ook kunt kiezen voor een videogesprek.
Het delen van foto's met WhatsApp is al leuk, maar u kunt die foto's eerst bewerken om ze nog persoonlijker te maken. En als u op vakantie bent, kunt u een verzendlijst gebruiken om in een keer een bericht aan veel vrienden te sturen.
Deze en andere vaardigheden brengt u meteen in de praktijk.

Terug naar het overzicht pijl

Fotoboek maken

Fotoboek

We maken met z'n allen ontzettend veel foto's, terwijl we ze bijna nooit meer bekijken. Of we scrollen eeuwig op onze smartphones op zoek naar die ene bijzondere foto.
Is het niet veel leuker om de echt dierbare foto's bij elkaar te hebben in een boek dat je kunt vasthouden? En vol trots kunt laten zien! Bovendien is een zelfgemaakt fotoboek een mooi en persoonlijk (verjaardags)cadeau om weg te geven.

In deze zeer praktische cursus leert u stap voor stap hoe u een fotoboek maakt met de software van Albelli. Aan het eind van de cursus hoeft u alleen nog maar op de knop Bestellen te drukken.

Doet u mee? Het is handig als u uw eigen laptop (Windows of Mac) meeneemt en foto's in mapjes kunt plaatsen.

Terug naar het overzicht pijl

Beheer van uw wachtwoorden

Wachtwoorden beheren

Bij het gebruik van uw apparaten en internet wordt u steeds meer geconfronteerd met wachtwoorden, die u op internet moeten beschermen. In deze cursus leert u waaraan deze wachtwoorden moeten voldoen om u voldoende veiligheid te bieden. Vervolgens moet u deze wachtwoorden onthouden.

Een wachtwoordmanager is een app die u daarbij helpt en die wachtwoorden veilig opslaat in een kluis. Het kan ook veilige, 'moeilijke' wachtwoorden maken en wachtwoorden voor u invullen op websites. Het enige wachtwoord dat u zelf nog moet onthouden is het wachtwoord van de kluis.

Er zijn verschillende wachtwoordmanagers. Wij leren u werken met de gratis en goed beoordeelde wachtwoordmanager Bitwarden. Bitwarden werkt op praktisch alle apparaten en in alle browsers. De kluis met wachtwoorden wordt versleuteld opgeslagen in de cloud en daarom kunt u er op verschillende apparaten gebruik van maken: computer, smartphone en tablet.

Tijdens deze cursus gaat u de wachtwoordmanager gebruiken en maakt u een eigen kluis met (oefen)wachtwoorden. Die kunt u op uw eigen apparaat invoeren en thuis verder gebruiken.

Terug naar het overzicht pijl

De Digitale Burger

Een vergunning aanvragen, een paspoort verlengen, een klacht indienen: praten met de overheid kan bijna alleen nog digitaal. Vaak heeft u daar een DigiD voor nodig, soms niet.
Ook andere organisaties communiceren steeds meer digitaal met hun klanten. In deze cursus leggen wij u uit hoe u gebruik kunt maken van de digitale diensten van de overheid en andere organisaties.

De onderwerpen die aan de orde komen:

Let op: we verwachten van cursisten dat ze enige ervaring hebben in het gebruik van internet!

Terug naar het overzicht pijl

Anders zoeken op internet

Het lijkt soms wel of 'even googlen' de enige manier is om op internet informatie te vinden. Maar is dat de beste manier? Google heeft privacy-nadelen en er zijn veel zoekmachines die u veel beter gerichte informatie kunnen leveren.

Wat denkt u van het vinden van de krant die is uitgekomen op uw geboortedatum? Of kent u de website Europeana die toegang geeft tot een gigantische schatkist met Europees erfgoed?

U maakt kennis met veel alternatieven voor Google, waardoor u uw vaardigheden op internet zult vergroten.

Terug naar het overzicht pijl