Cursussen

Cursussen

Cursusoverzicht

 Let op!  


Wegens het coronavirus zijn alle cursussen geannuleerd.


Hieronder treft u een overzicht aan van onze cursussen voor het voorjaar van 2020. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de cursusdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle cursussen te zien.

Starten met Windows 10

Starten met de iPad

Starten met de MacBook

Foto's maken, bewerken en delen

De digitale burger

Podcasts luisteren

Starten met Windows 10

Windows 10

Alle Windows computers en laptops richten zich in de toekomst volledig op Windows 10. De ondersteuning voor bijv. Windows 7 wordt gestopt. Alle reden om uzelf vertrouwd te maken met dit besturingssysteem van Microsoft.

Tijdens de cursus leert u uzelf thuis te voelen en te werken in het besturingssysteem van Microsoft. U leert om te gaan met diverse schermonderdelen, zoals het startmenu, tegels en de taakbalk waarmee u het uiterlijk van uw computer naar uw eigen hand kunt zetten.
U leert te mailen met het nieuwe mailprogramma en te surfen op internet met de nieuwe browser Edge.

U gaat ook werken met verschillende apps en u gebruikt de Windows Store om zelf apps aan uw computer toe te voegen.
Met behulp van de verkenner krijgt u inzicht in de mappen en bestanden op uw computer en maakt u een begin met het organiseren van uw digitale gegevens zoals documenten en foto's.

Verder maakt u kennis met instellingen, met name op het gebied van privacy en veiligheid.

Hebt u zelf een laptop met Windows 10 dan kunt u die tijdens de cursus gebruiken. Zo niet, dan kunt u een laptop van ons lenen.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPad

iPad De iPad wordt ook onder senioren steeds populairder. Er komen steeds nieuwe, betere modellen uit en, belangrijk, de iPad van Apple wordt steeds goedkoper. Ook oudere modellen blijven jaren goed bruikbaar en zijn tegen lage prijzen “refurbished” te koop.

Met de iPad kunt u o.a. internetten, e-mailen, foto's maken en bekijken, muziek luiteren, boeken lezen en spelletjes spelen. En dat alles vanaf de bank.

Het is een makkelijk te bedienen apparaat, dat bovendien licht in gewicht is. U leert in deze cursus uw eigen iPad goed te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen.

Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeren zijn:

Tijdens de cursus werkt u op uw eigen (opgeladen) iPad.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de MacBook

iPad Steeds meer mensen kiezen voor een MacBook van Apple in plaats van een Windows laptop van Microsoft. Een MacBook werkt naadloos samen met andere Apple apparatuur zoals de iPhone, iPad en Apple-watch. Het is een prachtig vormgegeven laptop met macOS als soepel werkend besturingssysteem. En oudere MacBooks, tot zeven jaar oud, zijn nog steeds up-to-date om mee te werken.
De aanschafprijs is wat hoger dan een Windows laptop maar op allerlei manieren zijn goedkopere zgn. “refurbished” modellen te krijgen.

In deze cursus leert u omgaan met het besturingssysteem van een MacBook (macOS). U leert de computer aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren, door het bestandssysteem te navigeren en allerlei programma’s te gebruiken. U maakt een korte kennismaking met tekstverwerking, u leert internetten via Safari, e-mailen en het onderhouden en veilig houden van uw MacBook.

Om de cursus te kunnen volgen maakt u gebruik van uw eigen MacBook (tot 10 jaar oud).

Terug naar het overzicht pijl

Foto's maken, bewerken en delen met smartphone en tablet

Foto's maken

Foto’s maken met de smartphone (en tablet) is makkelijk. U hebt er vast al veel gemaakt. Maar gebeurt het u wel eens dat u thuis de foto’s terugkijkt en denkt “dat had beter gekund”?

We beginnen deze cursus met een aantal tips om betere, mooiere en scherpere foto’s te maken. U gaat dit alles meteen in het leslokaal in de praktijk brengen, want dit is een echte “doe”-cursus.

Het maken van foto’s is slechts een eerste stap. We gaan namelijk ook apps gebruiken waarmee u op de smartphone of tablet de foto’s kunt bewerken. Zo kunt u de belichting verbeteren, kleuren helderder maken, portretfoto’s aanpassen en nog veel meer.

En als u eenmaal een mooie foto of een mooie verzameling foto’s hebt, dan wilt u die natuurlijk zo bewaren dat u er altijd bij kunt – thuis, onderweg, met smartphone, tablet en zo nodig de pc. Tijdens de cursus leert u ook online albums te maken en gaat u oefenen met het delen van foto’s en albums met anderen.

Voor deelname aan deze cursus dient u in het bezit te zijn van een smartphone of een tablet (Android of iOS). U gaat daarmee tijdens de cursus aan de slag en zult versteld staan van de mogelijkheden die uw mobiele apparaat biedt.

Terug naar het overzicht pijl

De digitale burger

Een vergunning aanvragen, een paspoort verlengen, een klacht indienen… praten met de overheid kan bijna alleen nog digitaal. Vaak heeft u daar een DigiD voor nodig, soms niet.
In deze cursus leggen wij graag uit hoe u gebruik kunt maken van de digitale diensten van de overheid.

De onderwerpen die aan de orde komen:

Deze cursus is voor cursisten die:

Terug naar het overzicht pijl

Podcasts luisteren met smartphone en tablet

Hoorspelen

Podcasts zijn verhalen, gesprekken en gesproken informatie waar u via internet gratis naar kunt luisteren. Ze gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, bijv. podcasts van het Rijksmuseum over kunst, van Albert Heijn over voeding, van de NS over reizen met de trein, van uitgevers over boeken, van Amsterdam over de Noord-Zuidlijn, van de VPRO met documentaires, van Avrotros met hoorspelen, van mensen zoals wij met waargebeurde verhalen en nog heel veel meer.
En als u bijv. uw Engels, Italiaans of Japans wilt bijhouden, dan luistert u gewoon naar podcasts in die talen.

In deze cursus leert u diverse podcasts te vinden en ernaar te luisteren met uw eigen smartphone of tablet (Android of iOS). U gaat ook een speciale app gebruiken om uw favoriete podcasts te verzamelen. Die kunt u dan bewaren op uw smartphone of tablet, zodat u er altijd en overal naar kunt luisteren, ook op plaatsen waar u geen internetverbinding hebt.

Terug naar het overzicht pijl