Meer weten over

Workshops

Overzicht

Een workshop is een bijeenkomst van 2 uur waarin een specifiek onderwerp uitgebreid wordt behandeld. De nieuwe workshops voor komend voorjaar (2022) worden binnenkort toegevoegd. Hieronder treft u een overzicht aan van de workshops voor het najaar van 2021, zodat u alvast een indruk krijgt van de workshops die wij geregeld geven. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de workshopdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle workshops te zien.

WhatsApp

Google Foto's

Informatie zoeken op internet

Opslag in de cloud

Gmail

Beveiliging van uw computer

Streamen van muziek

Openbaar vervoer apps

Google Maps

Kennismaken met Chromebook

WhatsApp

Scannen

Is WhatsApp nog onbekend terrein voor u of heeft u het pas kort geleden in gebruik genomen? In deze les gaan we de beginstappen doornemen om op een makkelijke manier WhatsApp te gebruiken.

Zo leert u hoe u met uw smartphone tekstberichtjes kunt versturen, ontvangen berichtjes kunt doorsturen en deze kunt verwijderen.
U gaat de mogelijkheden gebruiken om gratis met anderen te bellen, waarbij u ook kunt kiezen voor een videogesprek.
Het delen van foto's met WhatsApp is al leuk, maar u kunt die foto's eerst bewerken om ze nog persoonlijker te maken.
En als u op vakantie bent, kunt u een verzendlijst gebruiken om in een keer een bericht aan veel vrienden te sturen.
Deze en andere vaardigheden brengt u meteen in de praktijk.

Terug naar het overzicht pijl

Google Foto's

Scannen

Steeds meer mensen gebruiken smartphone en tablet om mee te fotograferen. Het resultaat is dat u snel heel veel foto's heeft en die graag georganiseerd wilt opslaan en beveiligen. Herkent u dat?

In deze les(sen) laten we zien hoe u met Google Foto's foto's en filmpjes volautomatisch opslaat in de "Cloud" van Google. En hoe u die foto's vervolgens op diverse digitale apparaten kunt bekijken en downloaden om verder te gebruiken. U kunt ook makkelijk foto's uitwisselen tussen computer en smartphone/tablet.

We gaan foto's bewerken, zodat ze voldoen aan uw wensen. We vertellen hoe u albums kunt samenstellen met foto's naar keuze. En hoe u vervolgens kunt u kiezen om albums (of losse foto's) met anderen te delen.

Google Foto's is een aanrader voor iedereen die (veel) foto's heeft en daar iets mee wil doen.

Terug naar het overzicht pijl

Informatie zoeken op internet

Scannen

Dat zoeken we op! Bij een zoektocht op het internet gaat het niet om de vraag of de informatie er is, maar waar. Wat wil je weten, waar ben je naar op zoek? Welke zoekmachines kun je gebruiken? Welke zoektermen heb je nodig om te vinden wat je zoekt? En, hoe weet je of de informatie die je vindt betrouwbaar is?

In deze praktische lessen geven wij tips en trucs om informatie te zoeken, te vinden en te beoordelen. Uiteraard gaat u oefenen met zoekopdrachten. U gebruikt hierbij uw eigen laptop, of een cursuslaptop, die na ieder gebruik wordt ontsmet.

Terug naar het overzicht pijl

Opslag in de cloud

Scannen

In een tijd waarin iedereen met allerlei digitale apparaten voortdurend online is worden ook de mogelijkheden om gegevens (bijv. foto's, documenten) op te slaan steeds meer uitgebreid.

Een van die mogelijkheden is opslaan in de Cloud (via internet op computersystemen ver weg). Behalve een uitstekende back-up voorziening maakt een clouddienst het ook mogelijk om waar ook en op welk apparaat ook uw foto’s, documenten e.d. te kunnen gebruiken.

Alle grote internetbedrijven bieden opslag in de Cloud aan: Microsoft met OneDrive, Google met Google Drive, Apple met iCloud, Dropbox. In deze les vergelijken we de verschillende mogelijkheden en kijken we naar de kosten ervan, vanaf gratis opslag tot....

Terug naar het overzicht pijl

Gmail

Scannen

Steeds meer mensen gaan een Gmail (oftewel Google mail) adres gebruiken. Dat biedt veel voordelen, onafhankelijk van de locatie waar je op dat moment bent bijv. op vakantie. Tijdens deze lessen leert u:

Terug naar het overzicht pijl

Beveiliging van uw computer

Scannen

Virussen en ander digitaal gespuis houden we graag buiten. Een belangrijk wapen in de strijd is de virusscanner. Windows 10 heeft met Defender een uitstekende scanner in huis. Maakt het andere bescherming overbodig?

In de geschiedenis van de thuiscomputer is er één constante. Beveilig de PC met een virusscanner. Jarenlang bleef de situatie onveranderd. Microsoft voorzag Windows van een ondeugdelijke scanner. Dus waren gebruikers genoodzaakt zelf een antivirusprogramma te installeren. Deugdelijke gratis alternatieven waren schaars, dus werd er gewoon betaald voor de virusscanner.
Aan die situatie is een eind gekomen. De ingebouwde scanner in Windows 10 werkt prima. Defender kan zich meten met de beste betaalde pakketten.

Terug naar het overzicht pijl

Streamen van muziek

Scannen

Herinnert u zich nog? De grammofoonplaat, het cassettebandje, de CD? Al deze manieren om naar muziek te luisteren worden langzamerhand vervangen door het begrip "streaming".

Via uw computer, tablet of smartphone kunt u via zgn. streamingdiensten als Spotify een ongelooflijke hoeveelheid muziek beluisteren en d.m.v. afspeellijsten uw eigen muziekbibliotheek opbouwen. De bekendste dienst is Spotify, maar we laten u ook kennismaken met concurrenten als Apple Music en streamingdiensten die zich specifiek richten op klassieke muziek als bijv. Idagio.

Tijdens deze les maakt u kennis met deze streamingdiensten en leert u hoe u ze zelf kunt gebruiken. Ook ziet u hoe u een muziekstreamingdienst kunt toevoegen aan een geluidsinstallatie.

Terug naar het overzicht pijl

Openbaar vervoer apps

Scannen

In deze les leren we u aan de hand van de GVB app en de NS Reisplanner uw reis met het openbaar vervoer te plannen. Tijdens deze praktische les gaan we samen oefenen met deze apps op uw eigen smartphone of tablet.

Binnen de GVB app leert u:

Binnen de NS Reisplanner app leert u:

Terug naar het overzicht pijl

Google Maps

Scannen

Google biedt een hele reeks gratis toepassingen o.a. Gmail, Google Foto’s, YouTube en Google Maps.

Met Google Maps beschikt u op al uw apparaten (laptop, smartphone, tablet) over digitale kaarten, waarmee u o.a. een route kunt uitstippelen, bestemmingen kunt vinden (incl. informatie en foto’s) en waarmee u (ook zonder internetverbinding) uw bestemming kunt vinden. U leert hoe u Google Maps op verschillende apparaten kunt gebruiken.

Het bovenstaande kunt u combineren met StreetView, zodat u virtueel de mooiste wandelingen en ontdekkingstochten kunt maken en bijv. uw reis kunt voorbereiden.

Terug naar het overzicht pijl

Kennismaken met Chromebook

Scannen

En? Helemaal tevreden met uw huidige Windows laptop? Of vindt u het af en toe toch een beetje een gedoe? Virusscanner, updates, nieuwe versie van Windows, back-ups etc. En hoe ouder we worden hoe meer het aanvoelt als gedoe.

Sinds 2010 maakt Google Chromebooks en inmiddels zijn ze zo ver ontwikkeld dat ze een Windows laptop op bijna alle terreinen verslaan. Ze zijn veel sneller en worden ook na verloop van tijd niet steeds trager. Ze hebben (bijna) geen onderhoud nodig, zijn niet gevoelig voor virussen, gaan minimaal 8 jaar mee en zijn ook nog eens veel goedkoper dan een Windows laptop. De goedkoopste kost bij een betrouwbare winkel nog geen € 190.

Inderdaad, een Windows computer kan meer, maar maakt u daar gebruik van? Heeft u een complexe computer nodig voor dat wat u wilt doen op een computer?
Misschien is het een goed idee om nu te onderzoeken of een Chromebook bij u past en niet te wachten tot uw huidige computer het begeeft.

In deze workshop laten wij u zien wat deze eenvoudige, voordelige en veilige computer voor u nu en in het komende decennium kan betekenen.

Terug naar het overzicht pijl