Cursussen

Cursussen

Cursusoverzicht

Hieronder treft u een overzicht aan van onze cursussen voor het voorjaar van 2019. In dit overzicht kunt u op een regel klikken om naar de cursusdetails te springen. Of u kunt gewoon naar beneden bladeren om de details van alle cursussen te zien.

Starten met Windows 10

Starten met de iPad

Starten met de MacBook

Werken met de verkenner

De digitale burger

Podcasts, hoorspelen en luisterboeken

Foto's maken, bewerken en delen met smartphone en tablet

Starten met Windows 10

Windows 10

U leert uzelf thuis te voelen en te werken in het besturingssysteem van Microsoft. U leert om te gaan met diverse onderdelen, zoals het startmenu, tegels en de taakbalk waarmee u het systeem naar uw eigen hand kunt zetten.

U gaat werken met verschillende apps en u gebruikt de Windows Store om zelf apps aan uw computer toe te voegen.

Met behulp van de verkenner krijgt u inzicht in de mappen en bestanden op uw computer en maakt u een begin met het organiseren van uw digitale gegevens.

Verder maakt u kennis met instellingen, met name op het gebied van privacy en veiligheid.

Hebt u zelf een laptop met Windows 10 dan kunt u die tijdens de cursus gebruiken. Zo niet, dan kunt u een laptop van ons lenen.

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de iPad

iPad Veel mensen kiezen voor de iPad, de tablet van het merk Apple. Daarmee kunt u o.a. internetten, e-mailen, foto’s maken en bekijken, muziek luisteren, boeken lezen en spelletjes spelen.

Het is een makkelijk te bedienen apparaat, dat bovendien licht in gewicht is. U leert in deze cursus uw eigen iPad goed te bedienen en maakt kennis met de belangrijkste toepassingen.

Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeren zijn:

Terug naar het overzicht pijl

Starten met de MacBook

iPad

Steeds meer mensen kiezen voor een MacBook van Apple in plaats van een Windows-computer. In deze cursus leert u om te gaan met het besturingssysteem van een MacBook (macOS).

U leert het uiterlijk te bedienen en duikt vervolgens in toepassingen als internetten, e-mailen, teksten bewerken, foto’s beheren e.d. U kunt de cursus alleen volgen met een eigen MacBook.

Terug naar het overzicht pijl

Werken met de verkenner

Orde op uw computer

Tegenwoordig krijgen we via internet en e-mail steeds meer digitale informatie te verwerken. Naarmate u uw computer of tablet langer gebruikt, wordt de verzameling (vakantie)foto's, tekst-, video- en muziekbestanden steeds groter.
Het is belangrijk om alles goed te archiveren op uw computer. Ook het (handig en overzichtelijk) bewaren van digitale foto's speelt daarbij een belangrijke rol.

In deze cursus leert u om bestanden goed te bewaren, te archiveren en daarmee snel terug te vinden.

Terug naar het overzicht pijl

De digitale burger

Digid

Als digitale burger communiceert u online met andere burgers, de overheid en bedrijven. U blijft via WhatsApp op de hoogte van uw kleinkinderen. Met een DigiD vraagt u online een parkeervergunning aan. En als u een kaartje koopt voor het Concertgebouw vult u een digitaal formulier in. Als digitale burger regelt u deze zaken thuis achter uw computer op een tijdstip dat u schikt.

Deze cursus bestaat uit vier lessen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:

Voorwaarde om aan deze cursus mee te doen is dat u kunt werken met een computer, d.w.z. u hebt een e-mailadres en u gebruikt het internet regelmatig.

Terug naar het overzicht pijl

Podcasts, hoorspelen en luisterboeken

Hoorspelen Als u goede herinneringen hebt aan hoorspelen, als u graag luistert naar radio-uitzendingen of als u het prettig vindt dat iemand u een verhaal voorleest, dan is deze cursus voor u.

"Podcast" is een moderne verzamelnaam voor allerlei vormen van gesproken opnames die via internet beschikbaar zijn. Denk aan Met het oog op morgen, Max Nieuwsweekend, verhalen geschreven en voorgelezen door Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Anna Enquist en vele anderen.
Denk ook aan Heerlijk duurt het langst, Familie Doorsnee, 1984, Fluiten in het donker… en nog veel, veel meer.

Wilt u een voorproefje? Klik op het afspeelknopje hieronder om naar het begin te luisteren van het gratis radioboek Complex A, geschreven en voorgelezen door Tommy Wieringa (bron: VPRO).

In deze cursus leert u diverse podcasts te vinden en ernaar te luisteren met uw tablet of smartphone. Ook gaan we in op het gebruik van verschillende programma's (apps) zodat u uw favoriete opnames kunt verzamelen. Die kunt u dan bewaren op uw tablet of smartphone, zodat u ze altijd en overal kunt beluisteren, ook op plaatsen waar u geen internetverbinding hebt.

Terug naar het overzicht pijl

Foto's maken, bewerken en delen met smartphone en tablet

Foto's maken

Foto’s maken met de smartphone (en tablet) is makkelijk. U hebt er vast al veel gemaakt. Maar gebeurt het u wel eens dat u thuis de foto’s terugkijkt en denkt “dat had beter gekund”?

We beginnen deze cursus met een aantal tips om betere, mooiere en scherpere foto’s te maken. Ook leert u meer mogelijkheden te halen uit de camera van uw smartphone of tablet. U gaat dit alles meteen in het leslokaal in de praktijk brengen, want dit is een echte “doe”-cursus.

Het maken van foto’s is slechts een eerste stap. We gaan namelijk ook apps gebruiken waarmee u op de smartphone of tablet de foto’s kunt bewerken. Zo kunt u de belichting verbeteren, kleuren helderder maken, portretfoto’s aanpassen en nog veel, veel meer.

En als u eenmaal een mooie foto of een mooie verzameling foto’s hebt, wilt u die natuurlijk zo bewaren dat u er altijd bij kunt – thuis, onderweg, met smartphone, tablet en zo nodig de pc. Tijdens de cursus leert u ook online albums te maken en gaat u oefenen met het delen van foto’s en albums met anderen.

Voor deelname aan deze cursus dient u in het bezit te zijn van een smartphone of een tablet. U gaat daarmee tijdens de cursus aan de slag en zult versteld staan van de mogelijkheden die uw mobiele apparaat biedt.

Terug naar het overzicht pijl